Thursday, March 18, 2010

hati-hati dengan bakal suami anda

aku ingat lagi, masa zaman aku sekula tadika dulu..aku ni dulu tido skali ngan mak n bapak aku...sebelum tido, bapak aku hari2 cite pasal kisah ni.sampai la ni aku ingat kisah ni...bagi aku, dulu2, aku suke dgr cite ni, sampai 40 kali aku dgr, 40 kali aku gelak.kadang2 terlebih sikit.40 kali dgr, 45 kali gelaknya...maknanya tu, memang kelako gile la bagi aku dulu2 tu..

nak dgr tak cite dia?kisahnya mula macam ni...

masa zaman dolu2, ada seorang gadis cantik sesangat tinggal sekali ngan bapak dia kat tepi pantai..bapaknya seorang nelayan. anak gadis yang cantik ni, memang baik hati and pandai mengaji.sekali mengaji, suara dia leh wat org terpukau...makanya, dia pun jadila rebutan ramai pemuda kampung tu...

satu hari, dua orang pemuda, datang nak merisik si anak gadis tu. bapak gadis tu x kisah, cuma, dikenekan beberapa syarat untuk pemuda2 tu.memandangkan ada 2 orang, jadi, sape yg penuhi syarat tu, bapaknya akan kawinkan dgnnya lah...

apa syarat2nya?
syarat 1:mestilah pandai menjala ikan
syarat 2:mesti pandai cakap arab
syarat 3:mesti pandai baca bacaan dalam solat

bermula la kisah susah payah dua pemuda ni tadi nak tambat hati pok metuanya...berbekal idea yang pintar sikit jek, dua pemuda pun mulakan misi mereka...

dua pemuda ni tadi telah menyatukan semua syarat dalam satu misi..teror x diorang?huh....
bermula la perbualan 2 pemuda tadi sambil diperhatikan bapak si gadis ni

peralatan yg dibawa:jala
tempat:persisir pantai

pemuda 1:at-tebar.....
(maksudnya:pemuda 1 suruh pemuda 2 tebarkan jala kat pantai tu)

pemuda 2:tayyib
(pemuda 2 kata:baiklah,lalu dia pon tebar la jala tu)

setelah beberapa jam,

pemuda 1:at-tarikkkk
(pemuda 1 suruh pemuda 2 tarik jala tersebut.agaknya nk tgk hasil tgkapan)

pemuda 2 pun tarik2 jala tu, x boleh ...

pemuda 2:ngak bulittarik
(pemuda 2 kata, x boleh tarik jala tu)

pemuda 1 :as-salami
(pemuda 1 suh pemuda 2 selam and tgk nape tak leh tarik)

pemuda 2 :ku rasi sangkuti....yusselami
(pemuda 2 kata, dia rasa, jala tu tersangkut dan suruh pemuda 1 pulak yang selam tgk)

pemuda 1:wa takuti,wamahyaya,wamamti
(oemuda 1 cakap, dia takut dengan buaya, nanti mati)


bijak sekali taktik diorang sampaikan bapak pmpn ni percaya habis2 diorang pandai cakap arab,and memenuhi syarat yg ditetapkan....


maka, bapak gadis tersebut setuju nak pilih pemuda ke 2 sebab pemuda 1 penakut.penakut dgn buaya, mana leh jadi nelayan...

maka kawinlah diorang ni...tiba malam hari, bapak pmpn bi suh menantu baru dia jadi imam, and time ni la tembelang pecah....dia x pandai solat upanya....


p/s:kesimpulan cite ni, kalo nak pilih calon suami kene hati and kenal betul2 latar belakangnya.
kata nabi, suh pilih pasangan melalui 4 ciri yg ditetapkan islam.tapi sape yang pilih dari sudut agamanya, maka itulah yang terbaik....selamat membaca:)


5 comments:

adam-arissa said...

kelakar la fara...tergelak2 akak baca...

~ نورحياتي ~ said...

hahahahaha..bes ceta ni..hahaha..klakar!

mmg kena hati2 pilih laki skg ni..mcm2 da jd..huhuh..

thanks for the fun stiry! :)

Nurika Jianie said...

klakar dan best citer ni ! hehe
but at the same time ade pengajaran . (:

mystory said...

hehehe..ada gak orang suka cite ni ye?ingatkan x ada org pun nk komen..hehehe...anyway....thanks ye sebab sudi baca and komen

kak ida:hehehe...fara x le gelak dah..kecik2 dah penat gelak ...hihi

joegrimjow said...

hehe
menarik
tp pasrt last tak bape nak kick
;)