Saturday, May 8, 2010

KEHILANGAN 1 JARI

Salam buat semua...memang sesuatu yang tidak dijangka...ibuku sedang berada di hospital akibat demam yang berlarutan selama seminggu...rupanya, demam itu rentetan dari kakinya yang luka akibat kencing manis...hari ahad, ibuku dibawa oleh angah ke klinik di simpang renggam...selepas mendapatkan rawatan, doktor dapati, ibuku harus dirujuk terus ke hospital...kaki ibuku yang luka teruk hanya dicuci dan dibalut ....klinik simpang renggam membuat surat rujukan terus ke hospital kluang memandangkan keadaan luka di kakinya yang membimbangkn...


sejurus sampai di hospital, ibuku disahkan akan tinggal di hospital...untuk rawatan lanjut...kami tidak menjaga ibu di hospital...ibu melarang kami...dan....


pada malam tersebut...malam tu juga waktu kami hantar ibuku...dan sewaktu itu juga kami di rumah...ayahku nyenyak tidur kerana kepenatan...tiba-tiba jam 12.15 pagi, nurse call dari hospital dan bagitau satu jari kaki ibu yang teruk lukanya telah dipotong...hm, kami terkejut dan rasa tak sabar nak tunggu esok hari sebb nak tgk keadaan ibuku...


alhamdulillah segalanya selamat...ibuku masih mampu tersenyum ...katanya langsung tak sakit...dan masih mampu berbual dengan doktor tu..huhu...alhamdulillah...lega rasanya...doktor kata, kalau lewat dibuang jari tu, kuman akan merebak ke lutut dan akan mengakibatkan lutut pula yg akan dipotong..masyaallah....jauhkanlah...


kesimpulannya kat sini...kurangkan minum air gas, dan air yang manis...sebab-sebab utama ibuku mendapat kencing manis aku akan ceritakan pada post esok hari...salam...doakan buat ibuku...




2 comments:

Khadijah Zek said...

semoga ibu awak sihat ye...=)

Nt Gravity said...

Salam...

memang betul minuman bergas tuh memang banyak giler gula nyer... memang kena jauhkan sangat2...

doktor saya gitau saya ada high potential untuk kena kencing manis sebab ayah pun ada... dulu memang suka giler aa ngan air bergas nieh..

tapi skang kalau saya minum setin air bergas tuh saya kena cover balik at least 3 botol air plain...

takut woo... bila doktor dah suruh saya jaga2 - terutamanya bahagian kaki, mulut... sebab kalu luka akan lambat baik kalu dah kena penyakit tuh....

harap2 mak awak akan bertambah sihat lepas ini...